Ce este tehnologia INVERTER si de ce este importanta la achizitia unui aparat de aer conditionat


Tehnologia inverter

Aparatele de aer conditionat care prezinta tehnologia INVERTER sunt considerate superioare din punct de vedere al consumului energetic in raport cu aparatele de aer conditionat traditionale (fara INVERTER). Si, totusi, ce inseamna INVERTER si cum functioneaza?

Ce este tehnologia INVERTER

Pentru inceput, este important de mentionat ca tehnologia INVERTER a aparut undeva la inceputul anilor 1900 si este folosita in numeroase domenii tehnologice. In prezent, aceasta tehnologie este aplicata cu succes in realizarea sistemelor de aer conditionat, fiind abordata de numerosi producatori de renume, cum ar fi: DAIKIN, MITSUBISHI, FUJITSU, GREE etc.

In functionarea aparatelor de aer conditionat, compresorul este unul dintre elementele cu rol major in reglarea temperaturii intr-o incapere. Intr-un sistem traditional, acesta trece prin doua stari: functionare la capacitate maxima sau stagnare. Cu alte cuvinte, acest tip de compresor va functiona la capacitate maxima, de la momentul pornirii, pana la momentul in care temperatura din incapere ajunge la nivelul dorit, atunci cand acesta se va si inchide. Aceasta pornire si oprire periodica a compresorului este, de fapt, raspunzatoare pentru consumul ridicat de energie electrica.

Pe de alta parte, intr-un sistem de aer conditionat care are la baza tehonologia INVERTER, temperatura in incapere este reglata fara a fi necesara oprirea si repornirea periodica a compresorului. Compresorul functioneaza la o viteza variabila, care permite un consum adaptat de energie la necesitatile de temperatura din camere. Astfel, acesta nu se opreste, doar viteza de functionare a acestuia este ajustata automat in functie de necesitati. Intr-un sistem de aer conditionat INVERTER, compresorul functioneaza la capacitate maxima pana cand temperatura este adusa la un nivel optim, dupa aceea, viteza acestuia fiind diminuata automat. Orice modificare de temperatura in incapere este detectata automat datorita senzorilor existenti, iar ajustarea acesteia se face printr-o usoara crestere de viteza in functionare, fara a fi necesara o repornire a compresorului. La prima vedere, o functionare continua a compresorului, ar fi considerata raspunzatoare pentru un consum ridicat de energie, insa ceea ce genereaza, cu adevarat, consumul ridicat de energie, este pornirea si oprirea cu regularitate a acestuia.

Avantajele tehnologiei INVERTER

  1. Scaderea consumului de energie electrica. Prin tehnologia INVERTER se evita pornirea si oprirea repetata a compresorului, fapt care generaza un consum ridicat de energie. Efortul financiar suplimentar la achizitia unui aparat de aer conditionat cu INVERTER este in scurt timp recuperat datorita cheltuielilor semnificativ diminuate la facturile de energie electrica. Datorita tehnologiei INVERTER, foarte multe aparate de aer conditionat ajung la un consum foarte mic de energie, cum ar fi de exemplu:
  2. Functionare silentioasa. Pe langa faptul ca sunt mari consumatoare de energie, pornirile si opririle repetate produc si foarte mult zgomot, care este resimtit atat in interior, cat si in exterior, in locuintele invecinate, mai ales daca acestea sunt relativ apropiate. Compresorul in tehnologia INVERTER este semnificativ mai silentios, cum ar fi de exemplu:
  3. Fiabilitate crescuta in timp. Datorita faptului ca sunt evitate pornirile si opririle repetate, mecanismele si piesele din interior sunt mult mai putin solicitate intr-un aparat de aer conditionat cu INVERTER, spre deosebire de unul traditional.

Chiar daca pretul de achizitie al unui aparat de aer conditionat bazat pe tehnologia INVERTER este mai ridicat in raport cu unul traditional, diferenta de cost este amortizata intr-un timp relativ scurt, prin scaderea cheltuielilor cu energia electrica.

Testimoniale clienti