Principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat


Functionare aer conditionat de tip split

Aparatele de aer conditionat cele mai comune si mai des intalnite sunt cele de tipul split. Termenul "split" provine din limba engleza si poate fi explicat prin termeni ca: "impartit", "divizat", "despicat" etc. Cu alte cuvinte aparatele de aer conditionat de tipul split se numesc astfel pentru ca sunt "impartite" in doua unitati: (1) unitatea exterioara, si (2) unitatea interioara.

Avand in vedere ca acest tip este unul dintre cel mai des intalnite modele, vom explica in cele ce urmeaza principiul de functionare al aerului conditionat avand in vedere un sistem split.

Pentru a intelege cum functioneaza un aparat de aer conditionat, trebuie inlaturate inca de la inceput doua idei preconcepute si, evident, gresite:

  1. Aerul rece generat de unitatea interioara nu provine din exterior; cu alte cuvinte, nu exista niciun transfer de aer intre unitatea exterioara si unitatea interioara prin intermediul tuburilor care conecteaza respectivele unitati. Singurul transfer care are loc intre cele doua unitati este un transfer de caldura, care este cu totul altceva;
  2. Unitatea interioara nu produce aer rece; unitatea interioara recircula aerul cald din interior pe care il raceste si il retransmite racit inapoi in interior.

Acestea fiind punctate inca de la inceput, intelegerea functionarii aerului conditionat pleaca de la principiul fundamental care arata ca exista un transfer de caldura de la o zona calda catre o zona mai putin calda (rece). Totodata, elementelor fundamentale care se gasesc in fiecare din cele doua unitati ale unui aparat de aer conditionat sunt:

  • Unitatea exterioara cuprinde: compresor, condensator, ventilator, rezervor pentru agentul refrigerent;
  • Unitatea interioara cuprinde: ventilator, vaporizator, filtru, elemente de control la distanta (remote).

Agentul refrigerent este o substanta cu proprietati speciale care trece din starea solida la starea gazoasa in anumite conditii, fapt care faciliteaza transferul de caldura de la cald la rece. Cel mai des intalnit tip de agent refrigerent este freonul.

In rezervorul situat in unitatea exterioara, agentul refrigerent este rece si se gaseste in stare lichida. Acest lichid rece ajunge in vaporizatorul situat in unitatea interioara (vaporizatorul este un dispozitiv construit din tevi prin care circula agentul refrigerent). Datorita miscarii ventilatorului din unitatea interioara, aerul cald intra in unitatea interioara, este filtrat, racit in contact cu vaporizatorul si apoi eliberat din nou in interior ca aer rece.

Astfel, la nivelul vaporizatorului are loc transferul de caldura de la aerul din interior catre agentul refrigerent. Pe masura ce agentul refrigerent preia caldura aerului din interior, isi pierde starea lichida si devine un gaz rece cu presiune mica. Cum aparatul de aer conditionat este un circuit inchis, este nevoie ca agentul refrigerent care are acum presiune mica si stare gazoasa sa redevina din nou un lichid rece, pentru a incepe un nou circuit de racire.

Starea lichida nu poate fi atinsa decat daca creste presiunea gazului. Astfel, compresorul transforma gazul rece cu presiune mica intr-un gaz fierbinte cu presiune mare.

La nivelul condensatorului si sub actiunea ventilatorului, gazul fierbinte aflat la presiune mare este racit, caldura este eliminata in exterior, iar agentul se transforma in stare lichida si ajunge din nou in rezervor de unde incepe un nou ciclu de racire in vaporizator.

Totodata, in tot acest circuit se mai tine cont ca prin transferul de caldura al aerului din interior, apa aflata in aer condenseaza si este eliminata in exterior.

Testimoniale clienti